среда, 17 февраля 2010 г.

ЦІЛЮЩІ ВЛАСТИВОСТІ ОВОЧІВ ТА ФРУКТІВ



Харчові рослини значною мірою забезпечують організм людини мінеральними речовинами — солями калію, магнію, фосфору та заліза.
Підвищена потреба в калії виникає при деяких захворюваннях серцево-судинної системи, нирок та ін. Калій визначає сечогінну (діуретичну) дію рослин. Особливо багаті на калій фрукти та ягоди: урюк, курага, чорнослив, родзинки, персики, фініки, а також чорна смородина, банани, кизил, ананаси, абрикоси, з овочів — картопля, різні види капусти, зелень петрушки, пастернаку, кропу.
Харчові рослини — важливе джерело заліза, яке є складовою гемоглобіну крові та дихальних ферментів.

Багаті на залізо яблука, дині, шипшина, чорниці, персики, шовковиці (білі, а особливо чорні), журавлина, аґрус, червона та чорна смородина, виноград, черешні, абрикоси, інжир, кизил, айва, хурма, сливи, з овочів — хрін, столовий буряк, петрушка, помідори. Всі ці рослини допоможуть позбутися недокрів'я.
Доцільним є введення в раціон тих харчових рослин, які містять у собі кальцій і фосфор (основні елементи зубів та кісток). Кальцію доволі багато в хурмі та таких овочах, як буряк, зелень петрушки та кропу, хрін, селера. Засвоєнню кальцію, що міститься в деяких фруктах та овочах, заважає наявність у них щавлевої кислоти. Ось чому рослини, багаті на щавлеву кислоту, не можна вважати джерелом солей кальцію для організму людини.
Фосфор міститься в гречці, зеленому горосі, зелені петрушки, хріні, часнику, сушених фруктах. Більшість харчових рослин багата на солі магнію (банани, чорна смородина). Вони ж, як і овочі (горох, квасоля, зелень петрушки, брюссельська капуста), є допоміжними постачальниками цього елемента в організм людини. Магній активізує фосфорний обмін, знижує кров'яний тиск і бере участь у виведенні холестерину. Рослини, що містять у собі магній, повинні постійно бути у раціоні людей, що хворіють на гіпертонію та атеросклероз.
Харчові рослини — джерело багатьох мікроелементів: міді, марганцю, цинку, кобальту, йоду та ін. Мідь відіграє важливу роль під час процесів кровотворення. З недостатністю її в організмі часто пов'язане недокрів'я в дітей. Мідь міститься в сушених яблуках та грушах, вишнях, а марганець в яблуках та сливах, з овочів ці мікроелементи переважають у бобових, картоплі, буряку, кабачках.
Більшість харчових рослин вміщують ефірні олії, які надають їм своєрідного смаку та аромату. Овочі та фрукти, багаті на ефірні олії, найчастіше використовуються у вигляді закусок та приправ. Вони покращують апетит, тому доцільніше використовувати їх при неврозах, які супроводжуються виснаженням та відсутністю апетиту. Але при деяких захворюваннях (виразці шлунку та дванадцятипалої кишки, гастриті, холециститі, ентериті, коліті, гепатиті та гострих нефритах) необхідно вилучити із дієти хворого овочі та фрукти, багаті на ці олії.
Рослини, що надають їжі аромату та гіркоти, цінувалися в усі часи та в усіх народів. Давня приказка говорить: "Від їжі без прянощів немає ні користі, ні радості". Одноманітна, позбавлена смаку їжа призводить до зниження апетиту та розладу травлення. З глибини віків дійшла до нас звичка використання таких пряних овочів, як цибуля, часник, хрін, кріп, селера та ін. Правильне застосування таких рослин у харчовому раціоні сприяє нормалізації обмінних процесів і є досить ефективним профілактичним та лікувальним засобом.
Не менш важливу роль відіграють рослини в дієтичному харчуванні. Знаючи корисні речовини, які містять ті або інші рослини та при яких захворюваннях їх доцільно використовувати, можна регулювати надходження відповідних біологічно активних речовин в організм, покращуючи тим самим самопочуття та навіть виліковуючи себе від багатьох хвороб.
Більшість фруктів та овочів має органічні кислоти (яблучну, лимонну, щавлеву, бензойну та ін.). Рослини, що мають у своєму складі щавлеву кислоту (інжир, щавель, ревінь та ін.), протипоказані при ок-салурії, але ж більшість плодів та ягід сприяють виведенню щавлевої кислоти з організму. Це, перш за все, яблука, груші, айва, кизил, листя чорної смородини, листя винограду (у вигляді настоїв). Бензойна кислота, що міститься в брусниці та журавлині, має антисептичні властивості. Від кількості органічних кислот залежить загальна кислотність фруктів та їх соків. На смак плодів впливає не тільки кількість органічних кислот, а й вміст у них певних видів цукрів та дубильних речовин, а також їх сполук.
Включення в харчовий раціон овочів та фруктів, багатих на органічні кислоти (лимон, смородина, журавли-
слива, горобина), сприяє нормальному травленню.
В'яжучий, терпкий смак деяких плодів (хурми, айви, кизилу, груші, горобини) залежить від дубильних речовин, що містяться в них. Найбільш відомим є танін, що позитивно діє на кишечник при проносах. З цією метою плоди, багаті на танін (наприклад, чорниці), найкраще їсти натщесерце, що забезпечить найбільший ефект.
Майже всі свіжі фрукти містять невелику кількість вуглеводів (до 10%). Більшість їх знаходиться в легкозасвоюваній формі (у вигляді моно- та дисахаридів: глюкози, фруктози, сахарози). Вони спричиняють солодкий смак плодів. Багаті на цукор виноград, хурма, банани, інжир, ананаси, абрикоси, шовковиці та ін.
Більшість плодів має у своєму складі полісахариди, крохмаль, інулін, клітковину, пектин. Крохмаль та інулін легко гідролізуються в шлунково-кишковому тракті та утворюють гарно засвоювані цукри, глюкозу та фруктозу.
Соки шлунково-кишкового тракту майже не перетравлюють клітковину. її головна роль — подразнення механорецепторів, що знаходяться в стінках кишково-шлункового тракту і впливають на моторну та секреторну діяльність органів травлення. Використання в їжу фруктів, багатих на клітковину, сприяє виведенню з організму холестерину.
Плоди, що містять велику кількість пектинових речовин, виконують детоксикуючу дію (яблука, сливи, журавлина, лимон).
Давня медицина України, Індії, Тибету, Єгипту, Китаю здавна рекомендувала для профілактики пухлин, а також хворим, що мають такі захворювання, використовувати в їжу якомога більше моркви, цибулі, часнику, редьки, хріну, червоного перцю, червоної капусти, петрушки, шпинату, буряку, салату, щавлю, селери. Всі вони багаті на провітамін А, який, перетворюючись в організмі на вітамін А, затримує ріст пухлин.
При цукровому діабеті рекомендується вводити в харчовий раціон капусту, салат, огірки, помідори, цибулю, буряк, лимони, кмин, редьку, гірчицю та зменшувати використання рослин, що містять багато крохмалю та цукрів.
При серцевих захворюваннях особливо корисні рослини, що містять велику кількість солей калію, глюкози і фруктози (картопля, чорна смородина, абрикоси, виноград та ін.).
При атеросклерозі, що супроводжується порушенням обміну речовин та відкладенням холестерину, необхідними є рослинні продукти, що мають у своєму складі вітамін С, а також зелена петрушка, м'ята, меліса та лаванда.
Рослинна їжа (особливо свіжі соки) впливає на вироблення шлункового соку. Тому в період загострення таких хвороб, як виразка шлунку та гастрити із підвищеною секрецією, необхідно обмежити вживання свіжих плодових соків, особливо кислих. Навпаки, при гастритах із зниженою секрецією шлункового соку овочі, плодові соки і такі прянощі, як зелень петрушки, полин, меліса, лаванда є надзвичайно корисними. При гастритах також бажано обмежити вживання рослинної їжі, яка викликає механічне та хімічне подразнення слизової оболонки шлунку (редька, квасоля). При гострому коліті, а також під час загострення його хронічної форми, не можна вживати свіжі овочі, фрукти та ягоди. Вони прискорюють просування їжі по кишечнику та викликають подразнення його стінок.
Рослинна їжа сприяє регулярному випорожненню кишечника. При запорах корисно їсти огірки, капусту, буряк, сушені сливи, виноград, пити свіжі плодові соки.
Овочі та фрукти корисні й при захворюваннях печінки та жовчного міхура (за винятком кислих, які можуть викликати спазм мускулатури жовчного міхура та призвести до посилення болю). Тим, хто має хвору печінку, слід утримуватися від вживання рослин, багатих на щавлеву кислоту (щавель, шпинат), на ефірні олії (цибуля, часник, редька) — вони викликають подразнення клітин печінки. Але такі рослини, як корінь петрушки, зелень кропу, полин, корінь любистку в цьому випадку будуть надзвичайно потрібними.
При захворюваннях на нирки особливо корисними є рослини, що містять велику кількість цукрів, а також такі як кмин, аніс, зелень петрушки.

Завдяки фітонцидам — антимікробним речовинам, що діють як антибіотики, більшість овочів вживають як протизапальний та протигрипозний засіб. Особливо багаті на фітонциди цибуля, часник та хрін.
Фрукти та ягоди широко використовують при складанні дієтичних раціонів для лікування хвороб внутрішніх органів.
Так, наприклад, при серцево-судинних захворюваннях (атеросклероз, гіпертонічна хвороба, інфаркт міокарду, недостатність кровообігу) використання ягід та фруктів є особливо корисним. Вони, як носії лужних валентностей, сприяють виліковуванню ацидозу, що розвивається при недостатньому кровообігу, а також виводять продукти обміну, що накопичуються в організмі. Ягоди та фрукти містять мало солей натрію, але вони багаті на солі калію, що позитивно впливає на водно-солевий обмін хворих на серце.Все вищезазначене переконливо свідчить про необхідність щоденного використання в харчовому раціоні кожної людини фруктів, овочів та ягід, що сприятиме профілактиці та лікуванню багатьох захворювань, зміцненню та збереженню здоров'я, підтриманню бадьорості та гарному зовнішньому вигляду.Вітамін А
Вітамін А покращує зір, і сприяє зростанню кісток і розвитку зубів. Він також допомагає підтримувати шкіру та волосся в здоровому стані. Ми також потребуємо вітаміну А для відтворення клітки та певних гормонів. Дослідження також підтвердили, що вітамін А це - ефективний профілактичний засіб проти кору.
Джерела вітаміну А у фруктах: абрикоса, авокадо, ожина, диня, ківі, манго, апельсини, персики, кавун.
Джерела вітаміну А в овочах: спаржа, брокколі, морква , капуста , горох, помідори,гарбуз, шпинат, часник . 
Вітамін B1 (Тіамін)
Вітамін B регулює обмін амінокислот і вуглеводів. Так само він необхідний для здорового функціонування серця, нервової системи та м'язів.
Джерела вітаміну В1 у фруктах: кавун, авокадо.
Джерела вітаміну В1 в овочах: горох, буряк . 
Вітамін B2 (Рибофлавін)
Як вітамін B1, B2 також регулює обмін білків, жирів і вуглеводів. Він допомагає утворенню червоної кров'яної клітки та важливий для зростання організму.
Джерела вітаміну В2 у фруктах: ківі, авокадо.
Вітамін B3 (Niacin)
Цей специфічний вітамін регулює обмін амінокислот і вуглеводів, і сприяє в налагодженні здорової травної системи.
Джерела вітаміну В3 у фруктах: банани, диня, ківі, персики, кавун.
Джерела вітаміну В3 в овочах: артишок, спаржа, помідори, авокадо, капуста брокколі, морква , зелений перець, капуста, гриби, горох, картопля . 
Вітамін B5 (Пантотенічсека Кислота)
Вітамін B5 допомагає організму виробляти холестерин, він так само допомагає у виробництві певних гормонів. Ми також потребуємо вітаміну В5 для ефективного метаболізму їжі.
Джерела вітаміну В5 у фруктах: банани, авокадо, апельсини.
Джерела вітаміну В5 в овочах: артишок, капуста брокколі, морква , цвітна капуста , гриби. 
Вітамін B6 (Pryidoxina)
Цей специфічний вітамін допомагає нашому організму виробляти антитіла в наших імунних системах, так само він допомагає у виробництві червоної кров'яної клітки.
Джерела вітаміну В6 у фруктах: банани, авокадо, кавун.
Джерела вітаміну В6 в овочах:морква , горох, картопля . 
Вітамін B9 (Фолат / Фолієвая Кислота)
Фолат(Вітамін В9) допомагає нашому організму виробляти червоні кров'яні клітки та сприяє розвитку розумових здібностей. Цей вітамін є істотним компонентом у формуванні та створенні ДНК. Цей специфічний вітамін особливо важливий для жінок, які хочуть завагітніти та для вагітних (особливо на ранніх термінах вагітності). Фолієвая кислота скорочує ризик нервових дефектів труби в ембріонах, і сприяє здоровому зростанню клітки.
Джерела вітаміну В9 у фруктах: банани, ожина, диня, ківі, авокадо, апельсини, суниця, груша .
Джерела вітаміну В9 в овочах: артишок, помідори, спаржа, капуста брокколі, морква, зелений перець, капуста , цибуля , горох. 
Вітамін C
Вітамін C діє як антиокислювач і допомагає захищати клітки тіла від потенційно руйнівних ефектів вільних радикалів, які можуть внести свій вклад до розвитку рака та серцево-судинної хвороби. Він також допомагає виробляти колаген, який є важливим для підтримки здорової структури шкіри та кісток. Вітамін С покращує засвоєння заліза в травному тракті.
Джерела вітаміну С у фруктах:яблука , банани, ожина, диня, виноград, ківі, авокадо, лимон, апельсин, персик, суниця, помело , кавун.
Джерела вітаміну С в овочах: артишок, помідор, буряк , спаржа, капуста брокколі, морква, цвітна капуста, огірок, зелений перець, капуста, гриби, цибуля ріпчата , горох, картопля , шпинат. 
Вітамін D
Вітамін D допомагає нашому організму засвоювати магній та кальцій, останній, особливо істотний для міцних зубів і кісток.
Джерела вітаміну D в овочах: гриби. 
Вітамін Е
Як вітамін C, вітамін Е захищає клітки від пошкодження, уповільнюючи окислення ліпідів і формування вільних радикалів. Він також важливий для формування червоних кров'яних кліток, ефективний при уповільненні старіння шкіри. Вітамін E сприяє засвоєнню вітаміну А.
Джерела вітаміну Е у фруктах:яблуко , банани, ожина, ківі. 
Вітамін K
Вітамін K допомагає організму створювати безліч різних білків, включаючи той, який допомагає згортанню крові, та білки які сприяють зміцненню кісток. Вітамін К також допомагає регулювати рівень кальцію в крові.
Джерела вітаміну К в овочах: спаржа, часник , капуста брокколі, капуста, шпинат.


Комментариев нет: