пятница, 5 марта 2010 г.

Bесняний авітаміноз атакує


Щоб з’ясувати, що таке весняний авітаміноз, треба конкретно визначитися з термінами. Авітаміноз – патологічний стан, обумовлений недостатністю вітамінів в організмі. Основні причини – недостатність надходження вітамінів з їжею, порушення їх засвоєння організмом, порушення утилізації вітамінів у тканинах. Гіповітаміноз – проміжний стан між здоров’ям і авітамінозом, пов’язаний з недостатнім вмістом вітамінів в організмі.
Авітаміноз – тяжке захворювання, при якому в організмі відбуваються дуже погані речі аж до смерті. Весною ж нас переслідує гіповітаміноз, який виникає при неправильному, нераціональному, якісно неповноцінному харчуванні і недостатньому надходженню вітамінів в організм.
Дефіцит вітамінів, пов’язаний з підвищеною потребою організму в них, спостерігається в людей певних професій (інтенсивні розумові навантаження, важка фізична праця), інфекціях, деяких фізіологічних захворюваннях (нервово-емоційна напруга, вагітність, "критичні" жіночі дні).
Велике значення при нестачі в організмі вітамінів має збалансоване харчування. Не можна сидіти на одній картоплі і макаронах. Без жирів і білка неможливе нормальне функціонування організму. Енергетична цінність однакової кількості м’яса у десять разів вища ніж рослинної їжі, а засвоюється воно легко, набагато легше рослинної їжі. Особливо це необхідно в умовах суворої зими.
Але без фруктів і овочів теж не можна. Саме в них знаходяться вітаміни у найбільш легкій формі засвоєння. Тільки треба пам’ятати, що весною, навіть у зимових сортах, вітаміни руйнуються. Ось тут і згодяться квашені помідори, огірки, капуста, варення, компоти, сухофрукти.
Проте не треба забувати, що вітаміни дуже капризні, отож їсти, а головне купувати, зберігати і готувати продукти, у яких є вітаміни, треба уміючи. У противному разі користі від них не буде.
Отже, щоб довше зберегти вітаміни:
Вибирайте міцні, тверді плоди. У переспілих і м’яких овочах і фруктах менше вітамінів.
Купуйте овочі і фрукти регулярно, не закуповуйте їх про запас, оскільки кількість вітамінів у зірваних плодах зменшується з кожною годиною.
Не залишайте фрукти чи овочі у воді – так вони швидше втрачають вітаміни.
Не гордуйте замороженими овочами і фруктами. Як правило їх заморожують невдовзі після збору. А овочі і фрукти, які ви купуєте на ринку чи в магазині, проходять дуже довгий шлях до прилавка. Не треба готувати овочі у великій кількості води. Готовка на пару чи у МХЧ – печі зберігає вітаміни і мінеральні речовини набагато довше.
Крупи по можливості використовуйте не дроблені – у них зберігається більше корисних речовин.
Запікайте м’ясо, рибу й овочі у фользі – так вони зберігають аромат і поживні речовини.
Дехто вважає, що готові овочеві страви можна довго зберігати на холоді. Помилкова думка. Багато з овочевих блюд і при низькій температурі швидко втрачають вітамін С. Наприклад, тушкована капуста через добу втрачає 90% цього вітаміну, а варена і нарізана картопля втрачає 40% вітаміну С вже через 4 години.
Дуже обережного ставлення вимагає одне з найцінніших джерел вітаміну С – квашена капуста. Вийнята з розсолу, вона вже через 3 години втрачає третину вітаміну С, а через 12 год – половину. Тому, якщо немає можливості зберігати капусту в розсолі, її треба негайно використати чи піддати тепловій обробці (відварити, потушкувати і т. п.). Заморожування капусти знижує вміст вітаміну С на 20-40%.
Почищену картоплю краще всьго тримати накритою вологою салфеткою, а не тримати у воді, оскільки при такому зберіганні у воду переходять цінні азотисті речовини і руйнується вітамін С.
При розморожуванні м’яса треба пам’ятати: чим повільнішим буде цей процес, тим менше втрачається м’ясного соку і поживних речовин (у тому числі і вітамінів). Краще всього розморожувати м’ясо у холодильнику, поклавши його в миску і накривши мокрою тканиною. Якщо м’ясо потрібно розморозити швидко, то його треба залишити при кімнатній температурі, але ні в якому разі не заливати водою.
У період авітамінозу вітаміни потрібні всякі: у пігулках, салатах, коктейлях. У кінці зими будь-яка вітамінна підтримка прекрасно відбивається не лише на здоров’ї і самопочутті, а й на обличчі. Ось деякі з коктейлів:
Фруктовий напій: сік одного лимона змішати із склянкою холодної води. Можна додати ложку меду. Напій заміняє повний сніданок.
Овочевий напій: нарізати біля 200 грамів різних овочів і варити їх у 0,5 л води, доки не стануть м’якими. Одержану суміш процідити, охолодити, налити у пляшку і поставити у холодильник. Кожного ранку бажано випивати по одній склянці такого соку ( не дуже холодного), при бажанні додати сіль і червоний перець.
Напій "Бадьорість": збити один жовток у склянці апельсинового соку. Випити треба одним духом.
Напій "Довголіття": розмішати півсклянки томатного соку із склянкою кислого молока, пити, смакуючи кожний ковток.
Вітамінний коктейль: у півсклянки води видавити сік двох лимонів і одного апельсина, додати дві ложки меду і густо посипати тертим мигдалем. Особливо смачний цей коктейль холодним.
При весняному авітамінозі треба багато споживати вершкового масла, молока, житнього хліба, бобових, волоських горіхів, вівсяної муки, м’яса, риби, печінки, цитрусових, чорної смородини, солодкого перцю, ківі.
При дотриманні цих порад у вас буде прекрасний настрій, бажання відчувати весняний ритм життя і, звичайно, бажання кохати.

Комментариев нет: