среда, 31 марта 2010 г.

В пошуках досконалості.



Федерація Карате-До Сін-Сьобу

Розвиток карате в СРСР, якщо це можна назвати розвитком, почалося в 70-і роки XX століття. Через недостачу інформації про цей вид спорту карате розвивалася стихійно й не як система вдосконалювання особистості. Карате мало скоріше вид рукопашного бою з елементами таємничості й "секретів школи", які з'являлися на основі слухів і легенд про карате й про людей, що творять чудеса в бойових мистецтвах.


Через ряд політичних і соціальних проблем, що зложилися в Радянському Союзі, карате було заборонено й стало переслідуватися за законом. Але навіть за цей час, коли воно існувало, багато людей перейнялися його духом, філософією й технікою, які вони зуміли зібрати з різних джерел. Деякі з них продовжили свої заняття за кордоном, деякі перейшли на роботу в силові структури й збройні сили, а деякі пішли в підпілля, продовжуючи передавати свої знання, ховаючись у підвалах.

В 1989 році при Академії Наук СРСР був створений Центр вивчення східних єдиноборств, що очолили А. Зиневич і П. Кронов. Перед Центром ставилися такі завдання, як навчання інструкторів, проведення атестаційних семінарів, технічних зборів, наукове обґрунтування техніки карате, розробка теоретичної бази для підготовки інструкторів, створення методичної літератури як для інструкторів, так і для учнів, що вивчають східні єдиноборства. Велика увага приділялася виховній роботі з молоддю, що проводилася на основі традицій карате, східної філософії й релігії. Центром виявлялася більша допомога в створенні й становленні організацій, що культивують різні види східних єдиноборств. За час своєї роботи Центр об'єднав навколо себе велика кількість досвідчених інструкторів самих різних напрямків, почалася підготовка молодих інструкторів. Більшість інструкторів першої хвилі, що перебували доти в підпілля, удалося вивести звідти, давши їм відсутню інформацію й методичні наробітки. В 1989 р. при Центрі вивчення східних єдиноборств була створена Федерація каратэ-до Цунамі СРСР, що входила в Міжнародну Федерацію каратэ-до Цунамі, штаб-квартира якої перебувала у Варшаві (Польща), президент - Ришар Мюрат. Президентом ВФК "Цунамі" був вибраний В. Галан (м. Чернівці), віце-президентом - Г. Корзинкин (м. Москва). Споконвічно Федерація об'єднала 12 клубів, а згодом розрослася до 43 клубів на території практично всіх республік СРСР.

В 1991 році, коли почав розділятися Радянський Союз, 27 клубів Цунамі, клуби Годзю-рю, Джиу-джитсу, Шотокан об'єдналися й створили Міжнародну Федерацію каратэ-до Сін-Сьобу. Був розроблений Данкай. Основу Сін-Сьобу становить традиційний стиль Шотокан. Кожну групу стилів рукопашної боротьби обєднує техніка й термінологія. Але вивчаючи історію рукопашної бою, ми бачимо, що всі стилі й школи - це галузі одного дерева. Найкращого стилю не існує, кожний стиль гарний по-своєму, і тому, вибравши стиль для себе, ви не тільки почнете сходження до вершин бойової майстерності, але й відкриєте собі шлях до самопізнання й пізнання змісту свого життя. У цей час Федерація поєднує більше 80-ти клубів з Росії, України, Азербайджану, Молдови, Білорусі, Чехії, Вірменії, Німеччини, Прибалтики й інших країн.

Одним з таких людей був Валерій Галан, який, несучи службу у спеціальних підрозділах, отримав можливість тренуватися у провідних японських майстрів карате-до та джиу-джитсу. Маючи в своєму активі звання Майстра спорту СРСР по самбо та деяких інших спортивно-військових дисциплінах, Валерій Галан за доволі короткий час отримав репутацію жорсткого та непоступливого бійця.


Після завершення служби у спеціальних військах Валерій Галан повернувся до рідного міста Чернівці і розпочав роботу по створенню власної школи бойових мистецтв на підставі отриманих знань та бойового досвіду. Результатом його зусиль стало створення Міжнародної федерації карате-до „Сін-Сьобу”, яка в 1991 році об’єднала понад 80 клубів з різних куточків бувшого Радянського Союзу. Центром МФКД „Сін-Сьобу” стало м. Чернівці.

„Сін-Сьобу” (яп.-справжній дух боротьби) – це універсальний напрямок карате-до, який об’єднує кращі досягнення техніки різних шкіл бойових мистецтв і, таким чином, уникає одностороннього розвитку. Основу Сін-Сьобу складає традиційний стиль Шотокан. Також програма школи передбачає вивчення техніки джиу-джитсу, тактики та стратегії реального бою.

З моменту створення „Сін-Сьобу” місто Чернівці стає одним із найвпливовіших центрів вивчення карате на Україні. Велика кількість практикуючих на даний момент українських інструкторів стилю Шотокан, отримали значну частину своїх знань на семінарах та зборах, що проводилися МФКД „Сін-Сьобу”.

Одними з перших учнів Валерія Галана, які зробили свої початкові кроки у вивченні бойового мистецтва в новостворенній організації, стали Побуряний Павло, Келлер Віктор, Золотухін Станіслав, Білоскурський Андрій, Білоскурський Руслан, Дутчак Іван, Левчук Сергій.



В 1993 році Валерій Галан створює спортивну групу для підготовки достойного спортивного резерву для збірної команди федерації, відбір в яку здійснюється на конкурсній основі.

Великий внесок у розвиток Федерації внесли інструктори: Г. Корзінкін (м. Москва), П. Андрєєв (м. Стрежевой), М. Санаєв (м. Стрежевой), П. Шелпаков (м. Ногінск), П. Кронов (м. Москва), А. Зіневич (м. Москва), В. Гуляєв (м. Львів), В. Осокін (м. Владівосток), С. Лебедінець (м. Ростову-на-Дону), Ю. Кумейко (м. Пермь), Ю. Савин (м. Чернівці), М. Нипорко (м. Чернівці), А. Уманський (м. Чернівці), М. Колеша (Архангельська обл.), Г. Денісєнко (м. Чернівці), О. Куприянов (м. Нижній Новгород), А. Тарасенко (м. Кишинів), А. Березовський (м. Кишинів), В. Айвазов (м. Баку), М. Авсеюшкин (м. Могильов), Б. Барташевич (Білорусь), А. Бандурин (м. Кривій Ріг), М. Мамчур (Тернопіль), А. Тюрин (м. Одеса), В. Коржак (м. Кривій Ріг).













Комментариев нет: