суббота, 27 марта 2010 г.

Як навчитися бути оптимістом



У наш час оптимізм - чи не єдиний спосіб прожити довге і щасливе життя. Адже ми живемо в епоху змін, і жити в такий час дуже непросто. У китайців найстрашнішим прокляттям було: "Щоб ти жив в епоху змін!". Так оcь, психологи стверджують, що з частими змінами краще всього справляються оптимісти. Та і Ви самі, напевно, чули про те, що оптимістам завжди легше живеться. Загалом, можна спробувати навчитися стати оптимістом, і в продовженні статті - декілька порад від професійних психологів на цю тему.

Природно, як останню інстанцію ці поради сприймати не варто, але слідувати деяким з них я б дуже рекомендував.

Прагніть уникати негативу

Відомий багатьом з нас Пол Стенлі, учасник групи KISS, говорить наступне: "Якщо ви хочете впасти духом, дізнатися щось погане - включіть новини. Якщо Ви хочете добре провести час - сходіть на концерт KISS". Не дивлячись на саморекламу, раціональне зерно в цій пораді є.

Психологи радять уникати джерел негативної інформації, якими можуть бути ті ж новини, або ваші знайомі - песимісти. Постарайтеся трохи менше часу витрачати на перегляд сумних новин, на читання тих сторінок газет або журналів, де розповідається про аварії, терористичні акти, епідемії і інше.

Повірте, такі новини не продовжать вам життя. Природно, я не радитиму слідувати старій приказці "менше знаєш - міцніше спиш", але, проте, в якійсь мірі вона справедлива".


Посміхайтеся частіше

Так-так, не дивлячись на часте повторення цієї поради, вона діє! Але тут варто зробити ремарку - реально працює тільки щира усмішка. Той оскал, який ви бачите на обличчі більшості голлівудських зірок, які знаходяться під прицілом об'єктивів фотоапаратів і кінокамер, усмішкою ніяк не назвеш.

Так ось, якщо навіть у вас поганий настрій, спробуйте посміхнутися просто так. Майже відразу Ви зауважите, як настрій, хоч і трошки, але покращав.


Вірте в позитивний результат

Замислюючи щось, вірте, що все закінчиться з позитивним результатом. Це досить поширена порада психологів, яка теж працює. Вірячи в те, що у вас все вийде, Ви настроюєте себе на досягнення результату. Якщо не вірити в свій власний план, то він і не спрацює, тому що Ви працюватимете над його здійсненням "як-небудь".

Є ще одна порада, яка служить відмінним доповненням до сказаного вище. Автор поради - Сократ. Так ось, він радив будь-якому мандрівникові, який повертається додому, приготуватися до того, що будинок спалений, а дружини і діти продані в рабство. Таким чином, коли людина повертається додому, і бачить будинок цілим, а дружин і дітей - здоровими, він радіє життю.

Цю пораду можна адаптувати до реалій сьогоднішнього дня таким чином: замислюючи щось, вірте в позитивний результат, але будьте готові до провалу. Ні, не повторюйте про себе "я невдаха", а просто приготуйте альтернативний план відходу на випадок поразки.

Вчіться позитивно мислити

Сила оптиміста зовсім не в тому, що він все бачить через рожеві окуляри. Ні, реальний оптимізм - це уміння мислити конструктивно і позитивно. Справжній оптиміст ніколи не почне пити і впадати у відчай, втративши роботу. Оптиміст, після хвилинної розгубленості, почне відразу ж шукати варіанти, які допоможуть йому знову "бути на коні".


Вірте в завтрашній день

Фрази типу "завтра наступить новий день" або "сонце знову зійде" дійсно щось означають для оптиміста.

Наприклад, безглуздо думати, що фінансові ринки завжди будуть " у дауні". Ні, це тимчасово, і завжди знайдеться спосіб відновити втрачене. Загалом і в цілому, оптиміста можна охарактеризувати фразою "все, що не вбиває нас, робить нас сильнішими". Повірте, це дійсно правда.

Комментариев нет: